Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

36. Slovenski knjižni sejem minil “narazen, a vendarle skupaj”

Sks Logo V3

Osnovno vodilo letos tako drugačnega 36. Slovenskega knjižnega sejma, ki se je s spletnim odprtjem začel v ponedeljek, 23. 11. 2020, in je trajal do nedelje, 29. 11. 2020, je bil: narazen, a vendarle skupaj.

Organizatorji tradicionalnega Slovenskega knjižnega sejma so zapisali, da se v vodilu narazen, a vendarle skupaj skrivajo tako aktualne slabe epidemiološke razmere kot zaradi njih želja po drugačne vrste povezovanju. Zadnji teden v drugi polovici novembra že dolga leta velja za praznik slovenskega knjigotrštva, predvsem pa vseh knjigoljubk in knjigoljubcev, ki na sejem vsako leto prihajajo po nakupih, na številne dogodke ali zgolj iz radovednosti, kaj se trenutno bere.

Slovenski knjižni sejm, ki je zadnja leta po podatkih organizatorjev beležil okrog trideset tisoč obiskovalcev, se je z osrednjega prizorišča v Cankarjevem domu letos preselil v virtualno okolje. Po številu dogodkov in razstavljavcev je bil precej okrnjen, se pa je tudi v novi obliki skušal čim bolj približati zvesti publiki. Vstop na sejem je mogoč s spletne strani sejma, prek zavihka E-sejem se je moč seznaniti s programom in dogodki na sejmu, v zavihku Založbe priporočajo, predstavljajo svoje letošnje založniške favorite, Vrtiljak naslovnic pa je namenjen spletnim nakupom. Svoje založniške programe je predstavilo kar 97 založb, na sporedu pa je bilo tudi več različnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo. Ti so se dni sejma potekali na sejemski spletni strani in na posebnem sejemskem kanalu na Youtubu.

Knjiga leta je Plan B, avtorjev Boštjana Videmška in Matjaža Krivica

Osrednjo pozornost so letos namenili jubilantu, osemdesetletnemu pesniku Niku Grafenauerju, pogovor z njim je potekal v torek, 24. 11. 2020, prav tako v torek pa je bil na sporedu tudi pogovor s priljubljenim piscem kriminalk Tadejem Golobom, ki okreva po padcu v gorah. V sredinem popoldnevu so o prednostih in pasteh knjižnih sejmov spregovorili Miha Kovač, Zdravko Kafol, Helena Kraljič, Tina Popovič in Renata Zamida , sledil pa je dogodek s španskimi gosti o delovanju založništva v njihovi državi, v četrtek pa so se z gosti pogovarjali o skrivnostih norveškega knjižnega uspeha.

Letošnjo nagrado za knjigo leta so podelili v petek, 27. 11. 2020, zvečer. Žirija pod vodstvom predsednika prof. dr. Toneta Smoleja je letos nominirala pet knjig, in sicer: Miha Kovač: Berem, da se poberem, Mladinska knjiga (kategorija priročnik), Jože Pirjevec: Partizani, Cankarjeva založba (humanistika, strokovna monografija), Petra Pogorevc: Rac, Beletrina (literarno delo), Ivan in Zoran Smiljanić: Črni plamen. Požig Narodnega doma v Trstu, Založba ZRC (strip in grafični roman) in Boštjan Videmšek: Plan B. Fotografije Matjaž Krivic, Založba UMco (humanistika, publicistika).

Knjiga leta je postala Plan B, tako kot v preteklih letih pa so jo izbrali obiskovalci sejma z glasovanjem, le da je letos glasovanje potekalo na spletni strani.