Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Življenje na našem planetu

David Attenborough: Življenje na našem planetu

Knjiga Življenje na našem planetu je bila izbrana za najboljšo knjigo portala Goodreads s področja znanosti in tehnologije za leto 2020. Uspešnico priporočamo v branje vsem, ki jih skrbi ekološka prihodnost Zemlje. David Attenborough (rojen je bil 8. maja 1926) je angleški avtor, naravoslovec in naravovarstvenik, biolog. Je priljubljen televizijski voditelj ter producent, filmski režiser, scenarist. Za svoje delo je prejel nagrado Britanske akademije za film in televizijo (BAFTA) in trikrat tudi ameriško nagrado Emmy za odličnost v televizijski produkciji, ki velja za televizijski ekvivalent oskarja za film), grammyja za glasbo in tonyja za gledališče. Predvsem pa je David Attenborough, kar je potrebno poudariti, velik zagovornik našega planeta. Slovenski javnosti je znan predvsem po izjemnih dokumentarnih oddajah: Življenje na Zemlji in Sinji planet. Šest desetletij je delal za BBC.

David Attenborough: »Živimo udobno življenje v senci katastrofe.«

David Attenborough: »Živimo udobno življenje v senci katastrofe.«
David Attenborough (YouTube_posnetek zaslona)

Avtor v knjigi Življenje na našem planetu, ki je razdeljena na pet delov, predstavi, kaj se je dogajalo z Zemljo v času njegovega življenja – v devetih desetletjih. Opozarja na škodo, ki jo je naša civilizacija naredila planetu Zemlja. Prikaže, kako smo degradirali okolje in povzročili izgubo biotske raznovrstnosti. S primeri in nasveti nas nagovarja, kako moramo čimprej odkriti nov način trajnostnega življenja. Namreč, v ravnotežju sodobnega življenja z naravo vidi David Attenborough zadnjo priložnost za stabilnost našega planeta Zemlje.

Knjiga, ki je ena od treh, prevedenih v slovenščino,  je kljub vsemu polna upanja. Ponuja nam rešitve, če le spremenimo smer razvoja in začnemo sanirati škodo in živeti v sožitju z naravo.