Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Posthumna razstava študijskih del Tomaža Hostnika

Tomaž Hostnik

Vabljeni na razstavo likovnih del Tomaža Hostnika, slikarja, pesnika, teoretika, zvočnega umetnika in pevca skupine Laibach. Ogledali si boste nekaj njegovih genialnih študijskih del, ki so nastale na Pedagoški fakulteti, smer Likovna pedagogika.

Tomaž Hostnik se je rodil 8. novembra 1961 v Medvodah. Zaključil je Srednjo oblikovno šolo v ljubljanskih Križankah in postal študent likovne pedagogike na takratni Pedagoški akademiji. Leta 1981 se je v ustanovni fazi pridružil skupini Laibach in sooblikoval njen koncept. Je avtor nekaj temeljnih teoretskih tekstov, ki jih je podpisal kot Ivo Saliger. 21. decembra 1982 je Tomaž Hostnik na kozolcu v bližini Medvod storil samomor.

Kolegi iz skupine so Hostnikovo dejanje obsodili in ga posthumno izključili iz skupine ter mu vrnili njegovo prvotno ime. Posvetili pa so mu mdr. sliko v futurističnem slogu “Pogreb komunista Hostnika”, anonimni evharistični koncert v Domu Malči Beličeve v Ljubljani decembra 1984, skladbo s tekstom njegove pesmi “Apologija Laibach” (1985/6) in “kolektivno” pesnitev “Veliki sejalec – veliko platno”.

Nekaj njegovih pesmi in umetniških slik je bilo objavljenih v tematski številki revije Problemi, ki jo je leta 1985 pripravilo umetniško gibanje oziroma skupina Neue Slowenische Kunst.

Razstava bo na ogled do: 8. 3. 2024.