Menu
PON: od 09.00 do 19.00
TOR:  od 09.00 do 19.00
 
SRE: od 09.00 do 19.00
 
ČET:  od 9.00 do 14.00
 
PET: od 9.00 do 19.00
 
SOB: od 7.30 do 12.30
 

Skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih

31. 1. 2018 ob 19.30
Skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih

Še kaj pišete z roko?

Večina današnje pisne komunikacije se odvija s pomočjo računalniške tipkovnice in ne z roko oz. pisalom. Napisati eno stran z roko predstavlja dandanes pravi fizični napor. Veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, pošiljamo in prejemamo prek e-pošte. Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko. Njihove kretnje so toge, neizdelane in nerodne. Posledica tega je, da pisava postaja vedno manj čitljiva. Opažamo, da se vedno manj piše s pisano pisavo in vedno več s tiskano. S tem se slabijo fine motorične spretnosti, dolgotrajni spomin in dolgotrajna pozornost. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala – je pomembna spretnost. Spretnosti pa razvijamo le, če vadimo.

Pisava vsakega človeka je izvirna. Niti dva človeka na svetu nimata enake. Je aktivnost, ki jo določa glava, roka je le pisalni instrument. Vpliv prvega učenja pisave je pomemben, a z leti ljudje svojo pisavo preoblikujejo. Skoznjo izražajo tudi svoj značaj; tisti s podobno pisavo imajo podobne značilnosti.

Grafologija ali analiza pisave je eno zanimivih psihodiagnostičnih sredstev za ocenjevanje ljudi. Pri tem je pomembna pisava in ne vsebina ali estetskost napisanega. Pisava ima univerzalne simbole in gibanja: črte, zanke, povezave, robove ipd., ki kažejo posamezne značilnosti osebnosti. Nobenega znaka ne moremo opisati kot pozitivnega ali negativnega, preden v celoti ne naredimo analize. Intenzivnost, pogostost in širši kontekst drugih grafoloških znakov dajejo analizi končni ton. Pisava med drugim izraža razpoloženja in čustva, osebne okuse, samopodobo, socialne značilnosti, potencial za doseganje ciljev,  komunikacijske spretnosti ipd.

Ob dogodku bomo na razstavnem panoju izpostavili izbor knjižničnega gradiva na temo grafologije in pisav.

Pridite na srečanje z mag. Marjano Jazbec, grafologinjo, in pokukajte v skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih! Vstopnine ni.
Spoštovani obiskovalci Knjižnice Medvode!
Dogodke fotografiramo oziroma snemamo. Gradivo uporabimo za potrebe promocije Knjižnice Medvode.
Medvodko bere Knjižni veceri Knjižni veceri
Koledar prireditev
Koledar prireditev

Gorenjci.si Lib.si
Europeana think culture
 Sotočje 
 
PON: od 09.00 do 19.00
TOR:  od 09.00 do 19.00
 
SRE: od 09.00 do 19.00
 
ČET:  od 9.00 do 14.00
 
PET: od 9.00 do 19.00
 
SOB: od 7.30 do 12.30