Menu
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00
 

Šesti domoznanski večer

12. 10. 2016 ob 19.30
Šesti domoznanski večer

Na 6. domoznanskem večeru bo naš gost zopet gospod Viki Grošelj. Tokrat bo predstavil knjigo Alpski bojevniki Bernardette McDonald, ki je lani izšla v Kanadi, letos pa v slovenskem prevodu pri založbi Sidarta. S fotografijami bogato opremljena knjiga govori o zlati generaciji slovenskih himalajcev. Takratni jugoslovanski alpinisti so na himalajsko sceno stopili pozno, a v velikem slogu. Občudovanje in spoštovanje so poželi že po prvih treh večjih odpravah, uspešnem drugem poskusu na Makaluju leta 1975 in z novo izjemno smerjo na Everestu leta 1979. Dvajset let so potrebovali, da so osvojili vse osemtisočake in ob tem osupljali svetovno alpinistično javnost tudi z izjemnimi plezalskimi podvigi v drugih gorstvih.

Naš alpinizem se je razvijal že dobro stoletje, ko je v osemdesetih letih 20. stoletja zasedel svetovni vrh. Pravzaprav je slovenski alpinizem fenomen v svetovnem merilu. Osrednja figura in vezni člen zlate generacije je bil Nejc Zaplotnik. Nejc je vodnik skozi zgodbe Alpskih bojevnikov, kar je prava izbira, saj je bila njegova knjiga Pot v osemdesetih kultna knjiga ne le naših alpinistov, ampak cele mlade generacije.

Idejo za Alpske bojevnike so zasejali avtoričini pogovori s slovenskimi alpinisti, ko je zbirala gradivo za knjigo o Tomažu Humarju. Presenečena je bila »nad globino in bogastvom njihove skupnosti« in tem, da so njihove zgodbe izven Slovenije skoraj popolnoma neznane. Mogoče se bo z njeno knjigo to spremenilo.

Vstopnine ni, prijazno vabljeni!
Spoštovani obiskovalci Knjižnice Medvode!
Dogodke fotografiramo oziroma snemamo. Gradivo uporabimo za potrebe promocije Knjižnice Medvode.
Medvodko bere Knjižni veceri Knjižni veceri
Koledar prireditev
Koledar prireditev
Gorenjci.siLib.siEuropeana think culture Sotočje 
 
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00