Menu
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00
 

Prireditev v čast Simonu Jenku: 150 let od smrti

23. 10. 2019 ob 19.30
Prireditev v čast Simonu Jenku: 150 let od smrti
Knjižnica Medvode in KUD Simona Jenka - Šmonca vabimo na kulturno prireditev, ki bo izvedena v čast pesniku Simonu Jenku ob 150. obletnici njegove smrti.

Na ogled bo tudi razstava Čut se zlije mi v besede (15. 10–2. 11. 2019), ki predstavlja življenje in pesniško ustvarjanje Simona Jenka, Jenkove sledi v času in prostoru – spomenike, posvečene Simonu Jenku, šole z njegovim imenom  itd. ter pesniška srečanja v Kranju od leta 1981 dalje. Predstavljeni bodo tudi vsi Jenkovi nagrajenci.
Življenjepis Simona Jenka:

 
Simon Jenko je bil rojen 27. oktobra 1835 kot nezakonski otrok v siromašni kmečki družini v Podreči pri Mavčičah. Ko je bil star štiri leta, sta se starša poročila in preselili so se na očetovo kmetijo v Praše. Vendar je Šmonca, kot so ga klicali domači, ostal navezan na kraj zgodnjega otroštva. V šolo v Smlednik je vsak dan odhajal z brodom čez Savo, od devetega leta pa je obiskoval šolo v Kranju.

Jenko je leta 1847 začel obiskovati gimnazijo v Novem mestu, kjer ga je pod svoje okrilje vzel sorodnik Jurij Jenko, profesor in frančiškan oče Nikolaj. Mladi Jenko se je v bogati samostanski knjižnici poglabljal v literarne klasike in kmalu začel pesniti. Zadnja dva gimnazijska letnika in maturo je opravil v Ljubljani. V šolskem letu 1854/1855 je bil član literarne skupine gimnazijcev, imenovane vajevci. Svoje pesmi, novele in eseje so zbrali v treh rokopisnih zvezkih Vaje.

Zaradi socialne stiske in na željo staršev se je Simon Jenko najprej vpisal na študij bogoslovja v Celovcu, vendar je že naslednje leto odšel na dunajsko univerzo, kjer je najprej študiral klasično jezikoslovje, nato zgodovino in od leta 1857 pravo. Prejemal je Knafljevo štipendijo in delal kot domači učitelj. Ob literarnem ustvarjanju je dokončanje študija, do katerega ni čutil posebnega veselja, puščal ob strani. Končno se je jeseni 1863 odločil za vrnitev domov in se je resneje lotil priprav za zaključne izpite. Dva rigoroza je opravil leta 1864, tretjega leta 1867, zadnjega nato ni več delal.

Spomladi leta 1864 se je Jenko zaposlil v pisarni notarja Jožefa Strgarja v Kranju. Avgusta 1866 je postal koncipient pri odvetniku Valentinu Prevcu in se je preselil v Kamnik, kjer je bil aktivno vključen v narodnobuditeljsko življenje v mestu. Bil je med ustanovitelji kamniške Narodne čitalnice.

Julija 1869 je skupaj z odvetnikom Prevcem prišel nazaj v Kranj in že jeseni hudo zbolel. Umrl je 18. oktobra 1869 in pokopali so ga na kranjskem pokopališču, nedaleč od Prešernovega groba. Pogreb, ki so se ga udeležili številni domačini, pesnikovi prijatelji, sošolci in domoljubi iz drugih krajev, je bila prava manifestacija narodnih čustev.
Spoštovani obiskovalci Knjižnice Medvode!
Dogodke fotografiramo oziroma snemamo. Gradivo uporabimo za potrebe promocije Knjižnice Medvode.
Medvodko bere Knjižni veceri Knjižni veceri
Koledar prireditev
Koledar prireditev
Gorenjci.siLib.siEuropeana think culture Sotočje 
 
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00