Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Teorija čudnosti

Teorija čudnosti se pogosto označuje za najbolj presenetljivo in sveže delo češke literature v zadnjem desetletju, saj je avtorica Pavla Horakova zgodbo z izjemnim humorjem, ironijo in prikazom praškega urbanega življenja dvignila nad analiziranje češke travmatične zgodovine, ki smo je vajeni pri uveljavljenih literarnih mačkih.

Teorija čudnosti nas najprej nagovori vizualno, nato pa prijetno preseneti tudi z vsebino, prvoosebno pripovedjo petintridesetletne Ade

Pavla Horáková (r. 1974 v Plznu) je pisateljica, književna prevajalka in radijska novinarka. Na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je diplomirala iz prevajanja in srbščine. Od leta 1997 prevaja srbsko in angleško literaturo (med drugim dela Kurta Vonneguta). Leta 2000 je prejela nagrado Društva prevajalcev za prevod romana Sužnji New Yorka Tame Janowitz. Med letoma 2001 in 2007 je bila zaposlena kot urednica angleškega programa Češkega radia 7, med letoma 2004 in 2010 pa je delovala kot prevajalka za Mednarodni filmski festival v Karlovih Varih. Danes pripravlja oddaje za kulturno redakcijo Češkega radia.

Pavla Horáková je v prvencu Teorija čudnosti oživila cinično in nekoliko izgubljeno Ado Sabovo, ki na obskurnem Inštitutu brez uspeha raziskuje medosebne simpatije. Prosti čas preživlja z omejenim krogom ljudi in išče svojo “desetko”, s katero bi si ustvarila prihodnost. Z analiziranjem praškega vsakdana in dogajanja v sodobnem zmedenem svetu skuša najti red in notranji mir, a na koncu sprejme možnost obstoja vzporednih resnic in svetov.