Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Razstava fotografij in potopisno predavanje: Potovanje po Armeniji, med jugom in severom, med vojno in mirom (Ada Trkulja)

Ada Trkulja, fotografinja in filmska ustvarjalka, je že od otroštva zaljubljena v film in fotografijo. Čeprav do izkušenj ni prišla po konvencionalni poti, se pravi s študijem, ampak je začela v obratni smeri, s praktičnega dela do neformalne izobrazbe. Zbiljčanka se je po zaključeni Kranjski gimnaziji odločila za študij na FOV, kar ji je časovno omogočilo, da je v času študija skoraj eno leto preživela v San Franciscu in spoznala ameriško kulturo. Svoje sanje je končno pričela uresničevati na eni izmed slovenskih televizij, kjer si je nabrala neprecenljive izkušnje na različnih področjih: asistentka režije, novinarstvo, urednikovanje, producentstvo, kreativni vodja, delo v tujini in resničnostnih šovih.

Ampak počasi je stopala proti sanjam. Leta 2014 je posnela svoj prvi dokumentarni film za RTV Slovenija-Preko trnja do zvezd (dokumentarni film o gluhi osebi). Sodelovala kot prva asistentka režije pri slovenski nadaljevanki na RTV Slovenija, Nova dvajseta, pri snemanju reklam vrhunskega kova z delom v casting agenciji (reklame kot so Nivea, Sony, Milka…). Ampak sanje se niso končale, saj trenutno razvija scenarij, s katerim bo s svojimi sanjami nadaljevala.

Vsako leto pa se udeleži vsaj dveh delavnic na temo filma in fotografije.

Ada Trkulja je obiskovala intenzivni filmski seminar na JSKD (Ljubljana), kjer so mentorji udeležence s svojim znanjem na filmskem področju, popeljali do zaključnega projekta. Poleg treh svojih filmov, je sodelovala tudi pri kratkih filmih v vlogi izvršne producentke in fotografinje.

Fotografija pa je tista ljubezen, ki sta se spoznali še v temnici in sta skupaj ostali od osnovne šole s kratkimi prekinitvami.

Ada živi za zgodbe.

Za tokratno fotografsko razstavo je pripravila fotografsko zgodbo – Potovanje po Armeniji, med jugom in severom, med vojno in mirom.

Ada se je na pot odpravila s prijateljico Lilio, armenko živečo v glavnem armenskem mestu Erevanu, ki sta se v času epidemije spoznali na enem izmed družabnih omrežij. Po sedmih mesecih dopisovanja sta se spoznali v živo v Armeniji, najstarejši krščanski državi, s svojim , nam čisto nič razumljivim jezikom, svojo pisavo, prijaznimi ljudmi, dobro hrano, dostopnimi cenami ter noro vožnjo…in se odpravili na popotovanje od juga Armenije, kjer se vijejo več desetletnimi boji z Azerbajganom in vse do severa, kjer Armenija meji z Gruzijo.

Razstava bo na ogled do 15. 4. 2022.

Vse prireditve v Knjižnici Medvode se izvajajo v skladu z aktualnimi pravili in priporočili NIJZ.