Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Poletavci in Najpoletavci – poletni bralci

Poletavci - poletni bralci

Pridruži se Poletavcem in NajPoletavcem – poletnim bralcem, pridobi super nagrado in super navado: branje in majico.

Preživi poletje v družbi svojih najljubših knjig, revij, časopisov.

Med poletnimi počitnicami izberi 30 dni in beri 30 minut na dan. Prebrano zapisuj v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da si res bral(a). Vpiši svoje podatke na hrbtno stran seznama in ga najkasneje do 10. septembra oddaj v knjižnici, na spletni strani ali pošlji po pošti. 16. septembra te vabimo na zaključno prireditev, kjer boš prejel(a) majico in priznanje ter sodeloval(a) v nagradnem žrebanju.

Poletavci in Najpoletavci sta bralna projekt Mestne knjižnice Ljubljana, Knjižnica Medvode pa je ena izmed sodelujočih splošnih knjižnic.

Cilj projekta je promocija branja med poletnimi počitnicami, saj si knjižničarji želimo, da bi otroci in mladi čim več brali, pa ne samo med šolskim letom, ampak tudi med počitnicami, in tako razvijali besedni zaklad, kot tudi domišljijo in vedenje.

Kdo pravzaprav ste Poletavci in NajPoletavci?

Poletavci ste lahko vsi, ki ste stari od 7. do 12. let in radi berete ali pa se vsaj potrudite brati. V času poletnih počitnic si 30 dni vsak dan vzamete pol ure za branje: berete lahko knjige, stripe, časopisne članke, revije, recepte. Skratka, karkoli vam pride pod roke.

NajPoletavci pa ste stari od 13. do 16. leta. Med počitnicami boste prebrali vsaj 3 knjige po lastnem izboru in napisali nekaj besed o najljubšem knjižnem junaku.

Vse podatke o projektu NajPoletavci, kot tudi spletni obrazec – oddaj prebrano najdete na tukaj.

Mirjam Polet Avci

Pa še dve ugodnosti:

  • Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je uradno potrdilo, da lahko vsak poletni bralec svoje priznanje jeseni v šoli uveljavlja kot eno prebrano knjigo za Bralno značko. Zadeva je objavljena na spletni strani Poletavci.si v razdelku Pogosta vprašanja, vodstvo društva pa je o tem obvestilo vse mentorje v Sloveniji;
  • kot en dan polurnega branja lahko otroci v seznam branja zabeležijo tudi reševanje spletnih kvizov Robinzonijada. V ta namen bo izjemoma pripravljen en kviz, ki bo prilagojen tudi 1. triadi osnovnošolcev. Novost in povezava do kvizov je prav tako objavljena na spletni strani Poletavci.si v razdelku Pogosta vprašanja.

Pravila o sodelovanju za Poletavce najdete tukaj.

Pravila o sodelovanju za NajPoletavce najdete tukaj.