Menu
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00
 

18. domoznanski večer: Branislava Sušnik med vodami, 2. večer

12. 11. 2019 ob 19.30
18. domoznanski večer: Branislava Sušnik med vodami, 2. večer
Paragvajska antropologinja v Medvodah? Slovenska antropologinja v Asunciónu, v Paragvaju?

Življenje in delo Branislave Sušnik je teklo med vodami, njena podoba pa je še vedno zavita v skrivnost. Rodila se je leta 1920 v Medvodah in leta 1996 umrla v Asunciónu. Njene raziskave so bile skoraj v celoti posvečene indijanskim kulturam dežele, kjer je živela od marca 1951. V projektu, ki smo ga poimenovali Simbolni spomenik Branislavi Sušnik, skušamo metaforično obrniti vlogo antropologa in Branislavo Sušnik z enakimi orodji, ki jih je ona uporabljala v Paragvaju, ponovno prinesti v njen rojstni kraj v obliki podobe, ki je hkrati eksotična in lokalna. Ta nam lahko v vsej svoji kompleksnosti pomaga bolje ugledati sebe, pa tudi razumeti, kako vidimo druge. S pomočjo terenskega dela, umetniškega ustvarjanja, razstave, delavnic, javne predstavitve in pogovora skušamo s projektom, ki ga skupaj z urugvajskim/slovenskim umetnikom Franciscom Tomsichem vodi medvoška založba Malinc, obuditi spomin na Branislavo Sušnik in njeno delo, obenem pa spregovoriti o kompleksnosti, ki ga spomin in spominjanje nosi s sabo. Prvi del projekta smo naslovili Branislava Sušnik med vodami in poteka v letu 2019. Sklepa ga razstava, ki bo oktobra in novembra v Knjižnici Medvode. Nadaljevanje projekta bo sledilo leta 2020, ko obeležujemo stoto obletnico rojstva ženske, ki je živela med jasnimi in motnimi, visokimi in nizkimi, hudourniškimi in mirnimi vodami, rekami, oceani, morji in jezeri.

Na tem predavanju si bomo uvodoma ogledali film Branka Šamanka, v nadaljevanju pa z režiserjem Matjažem Žbontarjem in antropologinjo Marijo Mojco Terčelj osvetlili podobo Medvoščanke Branislave Sušnik.

O najbolj zanimivi Slovenki sploh, kot jo je označil Matjaž Žbontar, bomo spregovorili predvsem z empiričnega, dokumentarnega in antropološkega vidika, zanimalo nas bo tudi, ali je dr. Terčeljeva med svojim zadnjim bivanjem v Paragvaju uspela najti kakšne nove dokumente, povezane z Branislavo Sušnik in Medvodami.

Z gostoma se bo pogovarjala dr. Barbara Pregelj, na srečanju bo dovolj časa tudi za vaša vprašanja.

Dogodek sofinancira Občina Medvode.
Spoštovani obiskovalci Knjižnice Medvode!
Dogodke fotografiramo oziroma snemamo. Gradivo uporabimo za potrebe promocije Knjižnice Medvode.
Medvodko bere Knjižni veceri Knjižni veceri
Koledar prireditev
Koledar prireditev
Gorenjci.siLib.siEuropeana think culture Sotočje 
 
Odpiralni čas: OMEJENO DELOVANJE VSAK DELOVNI DAN OD 9.00 DO 19.00