Menu
PON: od 09.00 do 19.00
TOR:  od 09.00 do 19.00
 
SRE: od 09.00 do 19.00
 
ČET:  od 9.00 do 14.00
 
PET: od 9.00 do 19.00
 
SOB: od 7.30 do 12.30
 

Bolgarski večer

25. 4. 2018 ob 19.30
Bolgarski večer
Julija 2016 sta predsednik Republike Bolgarije Rosen Plevneliev in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob Knjižnici Medvode odkrila klop miru in prijateljstva. Predsednik RS Borut Pahor namreč skupaj z državniki, ki se mudijo na uradnem obisku v Sloveniji, v trajen spomin na srečanje odkrije »klop miru«, ki spominja na dobre odnose med državama, mimoidočim pa ponudi mesto za počitek.

Klop miru in prijateljstva je bila ob tej priložnosti umeščena v Medvode zato, ker je v kraju Vikrče pod Šmarno Goro v času bivanja v Sloveniji stanovala tudi bolgarska pesnica Elisaveta Bagrjana (1893–1991). Ker se 29. aprila obeležuje njen rojstni dan, nekaj dogodkov v aprilu in maju namenjamo Bolgariji. Poleg Bolgarskega večera (25. april) pripravljamo tudi  knjižno uganko o Bolgariji (16. april), bolgarsko ljudsko pravljico za otroke (17. april) ter potopisno predavanje po Bolgariji (9. maj). Ob dogodku bomo na razstavnem panoju izpostavili izbor knjižnega gradiva, vezanega na Bolgarijo.

Bolgarski večer, ki ga v Knjižnici Medvode organiziramo skupaj z Občino Medvode, Veleposlaništvom Republike Bolgarije, Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Društvom slovensko-bolgarskega prijateljstva, bomo posvetili bolgarsko-slovenskim vezem in bolgarski kulturi. Ob dogodku bomo postavili tudi informativno tablo o Bagrjani, ki bo stala ob klopi miru in prijateljstva.

Na Bolgarskem večeru bodo prisostvovali župan Nejc Smole, Njegova ekscelenca veleposlanik Dimitar Abadjiev in dr. Ljudmil Dimitrov*, ki bo predstavil kratek pregled zgodovine kulturnih stikov med Bolgarijo in Slovenijo. Popestrili ga bodo člani Društva slovensko-bolgarskega prijateljstva pod vodstvom dr. Aleša Kuharja, ki pripravljajo nastop odrasle in otroške folklorne skupine ter predstavitev nekaterih zanimivosti o Bolgariji.

*Ljudmil Dimitrov je prevajalec slovenskega leposlovja v bolgarski jezik in lektor na ljubljanski Filozofski fakulteti. Leta 2017 je prejel Lavrinovo diplomo. Društvo slovenskih književnih prevajalcev mu je z njo izreklo priznanje za prevajalski opus in njegovo estetsko dovršenost ter za dejavno in plodno posredniško vlogo med slovensko in bolgarsko kulturo. Iz slovenščine je med drugim prevedel Zofko Kveder, Evalda Flisarja, Draga Jančarja, Simono Semenič, Aleša Štegra, Vinka Möderndorferja, Andreja Blatnika  in druge. Napisal je vrsto tehtnih razprav, tudi monografijo o bolgarski pesnici Bagrjani in njenih stikih s Slovenijo, ki sta jo napisala z ženo Ljudmilo in jo objavila tudi v bolgarščini. Ko sta zakonca Dimitov pisala knjigo o bolgarski literarni zvezdi Bagrjani in Sloveniji, sta nevedoč trčila ob zgodbo, o kateri piše tudi Drago Jančar v romanu To noč sem jo videl. 

Prijazno vabljeni, vstopnine ni!
 
Spoštovani obiskovalci Knjižnice Medvode!
Dogodke fotografiramo oziroma snemamo. Gradivo uporabimo za potrebe promocije Knjižnice Medvode.
Medvodko bere Knjižni veceri Knjižni veceri
Koledar prireditev
Koledar prireditev

Gorenjci.si Lib.si
Europeana think culture
 Sotočje 
 
PON: od 09.00 do 19.00
TOR:  od 09.00 do 19.00
 
SRE: od 09.00 do 19.00
 
ČET:  od 9.00 do 14.00
 
PET: od 9.00 do 19.00
 
SOB: od 7.30 do 12.30